Mikko Niemistö: Birthday

Visual design for a solo performance
2017

”Starting from a melancholy party preparation, Birthday transforms into an increasingly intensive one-man revelry…Each object has a specific energy and they have a life of their own: the guitar plays itself, the coffeemaker grumbles rhythmically and the ball of ice tied to a fishing rod melts.” -Maria Säkö, Helsingin Sanomat 24.2.2017

Birthday is a dismantled solo that aims to break down subjectivity and expand agency from the performer to a collection of personal everyday objects and natural materials. The performance becomes a ritualistic creation of worlds and landscapes both within the human body and in the shared space of the performance event.


Photo: Saara Autere

Birthday is an assemblage of human and non-human materials, movements and memories that reside in the border between control and freedom. The choreography comes together through a composition of rhythms that the collection of mechanical and natural, organic and synthetic elements produce.

Working group:

Concept, choreography and performance: Mikko Niemistö
Visual design: Anastasia Artemeva
Sound design: Johannes Vartola
Mentor: Maija Hirvanen

Birthday premiered as part of Mad House Helsinki’s 4th season 22th February 2017 at 19.00.

Other performances: 23th and 24th February 2017 at 19.00

---


Photo: Saara Autere

Purettu soolo.

Se syntyy kun yksi kiinnittyy koiran remmiin, joka soittaa kitaraa ja kitara soittaa yhtä.

Se syntyy kun yksi hengittää lampun ”on” ja lamppu hengittää yhden ”off”.

Birthday on tila, jossa erilaiset käyttöesineet, luonnonmateriaalit ja kehomuistot asetetaan vuorovaikutteiseen suhteeseen. Esitys liikkuu tietoisen ja tiedostamattoman, orgaanisen ja synteettisen, rytmiikan ja melun rajamailla, Se on joukko asioita, joiden läpi vaikutteet, muistot ja energiat virtaavat. Se on epäsymmetrinen kokoonpano jonka sisällä yhteydet särisevät, purkautuvat ja ovat jatkuvassa liikkeessä.

Birthdayssa koreografian annetaan olla häilyvä, passiivinen, laiska ja kohiseva, mikäli se niin haluaa.

Mikko Niemistö on helsinkiläinen esitystaiteilija ja koreografi. Hän tutkii ihmiskehoa samaan aikaan syntyvänä ja kuolevana, epästabiilina, hajoavana sekä tilaan ja esineisiin levittäytyvänä. Toimijuuden alkuperä ja häilyvyys, ihmisen ja tilan muodostama ruumis muutoksineen sekä kehon ja erilaisten materiaalien välinen yhteys ovat hänen taiteellisessa työskentelyssään keskeisiä. Hän on kiinnostunut kohinasta, joka voi edustaa yhteyksien häilymistä, toimijoiden ja objektien rajoitusten paljastumista, kommunikaation vaikeutta sekä marginaaliin jätettyä.

Työryhmä:
Konsepti, koreografia ja esiintyjyys: Mikko Niemistö
Visuaalisuus: Anastasia Artemeva
Äänet: Mikko Niemistö ja Johannes Vartola
Mentori: Maija Hirvanen

More info:
https://mikkoniemisto.wordpress.com/portfolio/birthday
http://madhousehelsinki.fi/events/mikko-niemisto-birthday

Cover image: Saara Autere